Wat is een droogkast en welke soorten zijn er?

Wat is een droogkast?

Een droogkast (ook wel kledingdroger, kastdroger of droogcabine genoemd) is een huishoudelijk apparaat dat wordt gebruikt om natte kleding, handdoeken, beddengoed en andere materialen te drogen zonder het risico op krimpen of beschadigen dat vaak gepaard gaat met traditionele wasdrogers. Droogkasten hebben namelijk, in tegenstelling tot wasdrogers, geen bewegende elementen waardoor kledingmateriaal verslechterd.

In Nederland wordt de termdroogkast‘ echter nog weinig gebruikt in huishoudelijke sfeer, in tegenstelling tot Scandinavische landen. Nederlanders geven doorgaans de voorkeur aan het woord ‘wasdroger’ of ‘droger’. In Nederland wordt onder de term ‘droogkast’ namelijk vaak een kast bedoeld waarin vlees of vis wordt gedroogd, wat niet geheel onlogisch is. Echter, over het algemeen lijkt de term ‘droogkastvoor kleding aan populariteit te winnen in Nederland, vooral vanwege de groeiende vraag naar efficiëntere manieren om kleding te drogen en de beschikbaarheid van nieuwe technologieën op dit gebied.

In dit blogartikel delen we graag meer informatie over de kenmerken en voordelen van hedendaagse droogkasten, en helpen we u de beste optie te kiezen die past bij uw persoonlijke situatie. We geven u antwoorden op vragen zoals: ‘Welke droogkast is het zuinigst?’ ‘Wat is de beste droogkast?’ En: ‘Wat is zuiniger: een condensdroger of warmtepompdroger?’

Inhoud

Introductie Nimoverken

Bij Nimoverken ontwikkelen en bouwen ze al sinds 1961 droogkasten, altijd met het oog op de toekomst. De moderne droogkasten van NIMO bieden zowel een snelle als zachte droging, met een lager energieverbruik dan elk ander alternatief op de markt. NIMO is tegenwoordig ‘s werelds grootste producent van droogkasten, met een team van iets meer dan 100 toegewijde medewerkers. De gehele productie vindt plaats in Zweden. Nimoverken heeft als doel om producten te produceren die het leven van mensen en het milieu elke dag gemakkelijker maken. Als u op zoek bent naar een geschikte droogkast dan bent u bij XARO op het juiste adres. Bij XARO hebben we een ruim aanbod aan droogkasten, zodat u gegarandeerd de droogkast vindt die perfect aansluit bij uw wensen!

Welke soorten droogkasten zijn er?

Een droogkast vormt de perfecte aanvulling op ieder huishouden om kleding optimaal te drogen. Maar welke past het beste bij uw situatie? Droogkasten zijn er in verschillende soorten en maten en gebruiken verschillende technologieën om het droogproces te voltooien. We zetten de meest gebruikte soorten droogkasten voor u op een rijtje:

1. Warmtepomp droogkasten / Warmtepompdrogers

2. Condens droogkasten / Condensdrogers

3. Luchtafvoer droogkasten / Luchtafvoerdrogers

 

1. Warmtepomp droogkasten

Sommige droogkasten zijn uitgerust met warmtepomp technologie, wat energie-efficiënter is dan traditionele wasdrogers en droogkasten. Dit komt doordat warmtepomp droogkasten de warmte, die wordt gegenereerd door het droogproces, hergebruiken en terugvoeren in de cabine – in plaats van deze warmte af te voeren naar de buitenlucht. Dit betekent dat warmtepomp droogkasten minder energie verbruiken en daarom een duurzamer alternatief zijn voor traditionele droogkasten. Bij XARO bieden we één soort droogkast met warmtepomp aan in drie verschillende afwerkingen. Bekijk ze hieronder:

Vragen?

Heeft u intussen vragen? Stel ze gerust via het vragenformulier – geheel vrijblijvend. Liever telefonisch contact? Neem dan contact op via 035-6945004. We zijn u zeer graag van dienst!

2. Condens droogkasten

Een droogkast met condensatietechnologie werkt anders dan een droogkast met warmtepomp technologie. Een condensdroger voert namelijk de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel af naar de buitenlucht. In tegenstelling tot een condensdroger, hergebruikt een warmtepompdroger de warme lucht door deze continu opnieuw de cabine in te blazen. Hierdoor is een warmtepomp droogkast aanzienlijk energiezuiniger dan een gewone droger en bovendien beter voor het milieu.

3. Luchtafvoer droogkasten

Een luchtafvoer droogkast is een type droogkast dat vochtige lucht uit kleding afvoert via een ventilatiebuis naar buiten. Het werkt door warme lucht door de kleding te blazen, waardoor het vocht verdampt en naar buiten wordt afgevoerd. Luchtafvoer droogkasten zijn voorzien van een ventilatieopening of -buis die aan de achterkant of zijkant van de droogkast is aangesloten. Deze ventilatiebuis wordt gebruikt om de vochtige lucht die uit de kleding wordt afgevoerd naar buiten te leiden, meestal naar buiten via een muur, een raam of een speciale ventilatieopening. Hierdoor is het belangrijk om een geschikte afvoermogelijkheid naar buiten te hebben voor het correct functioneren van een luchtafvoer droogkast. Luchtafvoer droogkasten kunnen energiezuinig zijn, maar vereisen wel de installatie van een ventilatiesysteem om de vochtige lucht naar buiten af te voeren.

Bij XARO bieden wij twee soorten luchtafvoer droogkasten aan. Namelijk met sensortechnologie en met timerfunctie. De toepassing van sensortechnologie bij NIMO droogkasten zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik in vergelijking met conventionele droogkasten, namelijk tot wel 40%. Met het unieke ECO+ programma kan dit zelfs oplopen tot maar liefst 85%! De ingebouwde sensor schakelt het drogen automatisch uit als de kleding droog is.

Hieronder presenteren wij u alle droogkasten met sensortechnologie:

Bij XARO bieden we ook minder geavanceerde droogkasten aan met een handige timerfunctie. Middels eenvoudige draaiknoppen kunt u de gewenste temperatuur en droogtijd instellen.

Hieronder presenteren wij u alle droogkasten met timerfunctie:

Wat is de beste droogkast?

De warmtepomp droogkasten van NIMO zijn de beste keuze voor wie een energiezuinige, milieuvriendelijke, flexibele en veelzijdige optie zoekt om kleding te drogen. Dankzij de geavanceerde warmtepomp technologie, efficiënte droogprestaties en diverse droogprogramma’s en temperatuurinstellingen, zijn de warmtepomp droogkasten van NIMO geschikt voor diverse kledingstukken, inclusief delicate stoffen. Bovendien vereisen ze geen afvoer, wat de installatie eenvoudiger en flexibeler maakt. Kortom, de warmtepomp droogkasten van NIMO bieden een duurzaam en praktisch alternatief voor traditionele droogkasten met condens of luchtafvoer.

Als importeur van het merk NIMO zijn we er trots op dat de ‘Ecodryer 2.0 HP droogkast warmtepomp’ de A+++ energie-efficiëntieklasse heeft behaald. Hierdoor behoort de droogkast tot de meest energiezuinige apparaten op de markt. Doordat er minder energie nodig is om uw kleding te drogen draagt u ook bij aan het milieu. Het investeren in een droogkast met deze energie-efficiëntieklasse is daarom een verstandige keuze. 

Hoewel de aanschafprijs van een warmtepomp droogkast hoger is, zijn de langetermijnvoordelen, zoals energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid, de investering dubbel en dwars waard. Bij XARO wordt momenteel een artikel over de terugverdientijd van een warmtepomp droogkast voor u geschreven door een expert. U kunt deze binnenkort van ons verwachten.

Producten uit dit artikel